torsdag 5 februari 2009

Biverkningar av Livsmedelstillsatser


Första gången jag hörde talas om att livsmedelstillsatser skulle vara farliga skratta jag bara åt det. Men lite skrämmande är det när man verkligen börja läsa om det.
Jag publicerar här några vanliga tillsatserna som har samma biverkningar.
Listan är ju inte kort direkt.


E621: MONONATRIUMGLUTAMAT
E624: MONOAMMONIUMGLUTAMAT
E622: MONOKALIUMGLUTAMAT

E623: KALCIUMDIGLUTAMAT
Beteendestörningar som paranoia, djup depression, extrem vrede.
Epileptiska anfall (petit mal).
Fosterskador.
Försenad tillväxt.
Har orsakat hjärnskador hos alla 14 djurarter som testats med ämnet.
Hormonstörningar.
Koncentreras i moderkakan och utsätter fostret för dubbla koncentrationen som modern har!
Deklareras ofta som "smakförstärkare".
Konvulsioner.
Kvinnlig sterilitet.
Leverskador.
Nervcellsförstörelse.
Orsakar "Chinese Restaurant Syndrome". Om Ni äter på kinesiska och japanska restauranger, be dem undvika glutamat! Provocerar fram astmaattacker.
Svåra allergiska reaktioner.
ögonskador.
Övervikt.


Sanningen om livsmedelstillsatser heter en hemsida som tar upp en del skämmande exempel.


Visste du att den genomsnittlige västeuropéen (inklusive svenskar) äter över 5 kg livsmedelstillsatser om året?


Visste du att över 20 000 kemikalier finns i de över 6000 syntetiska aromämnen som används i EU inklusive Sverige, och ingen av dem behöver uppges på förpackningen?


Visste du att det inte finns någon lista på vad som är tillåtet eller inte, när det gäller syntetiska eller naturliga aromämnen i Sverige eller inom EU överhuvudtaget, trots att en del är förbjudna utanför EU, och många är farliga?



I små mängder är det säkert inga problem men vad gör egentligen tillsatserna under en livstid? Det vet man kanske inte. Är det sjukdommarna ovan som vi kommer dö av i framtiden eller hindra våran tillväxt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Emma nu ska du läsa boken "Den hemlige kocken" - du kommer att bli ännu mer fundersam på tillsatser